Επιστολή στο δήμαρχο για τον προσφυγικό καταυλισμό

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2010

Κύριε δήμαρχε,

Είμαστε τα παιδιά της Στ' τάξης του 99ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών. Αποφασίσαμε να σας μιλήσουμε για ένα πρόβλημα που έχει προκύψει. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι της πόλης θέλουν να διώξουν τους πρόσφυγες.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν πειράζουν κανέναν, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι από τότε που ήρθαν δεν τους συμπαθούν.

Οι πρόσφυγες ήρθαν όχι για να κλέψουν, όπως λένε κάποιοι άλλοι άνθρωποι που θέλουν να τους διώξουν, αλλά ήρθαν εδώ, γιατί θέλουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Όχι όπως είναι η κατάσταση στη χώρα τους που τους διώχνουν ή που γίνεται πόλεμος και δεν μπορούν να ζήσουν. Εκεί μπαίνει η ζωή τους σε κίνδυνο, μπορεί να πεθάνουν.

Μας στενοχωρεί αυτό που γίνεται με τους πρόσφυγες, γιατί ήρθαν εδώ να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, αλλά βρίσκουν συνεχώς εμπόδια. [...]

Αρίσα

 

[...] Το πρόβλημα που μας απασχολεί είναι το εξής: υπάρχει ένας καταυλισμός στον οποίο φιλοξενούνται πάρα πολλοί πρόσφυγες. Κάποιοι όμως δεν τους θέλουν, αφού λένε ότι αυτοί φταίνε για όλες τις ληστείες και τα κακά που έχει η χώρα μας.

Όμως κάνουν λάθος, γιατί μπορεί να υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που να κλέβουν, αλλά το κάνουν επειδή πεινάνε. Σκεφτείτε πώς θα ήταν αν εσείς διωχνόσασταν από τη χώρα σας και πηγαίνατε σε μια άλλη χώρα χωρίς καθόλου χρήματα και φίλους, χωρίς δουλειά, ούτε φαΐ και αναγκαζόσασταν να κλέβατε για να φάτε και πάλι χωρίς να χορταίνεται. [...]

Παναγιώτα

 

[...] Οι άνθρωποι αυτοί κοιμούνται στο πάτωμα, στα παγκάκια, φοράνε παλιά ρούχα, δεν έχουν τι να φάνε. Γι' αυτό λοιπόν θα είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μου να μείνουν εδώ για να τους βοηθήσουμε να μην πεθάνουν.

Αναστασία

 

[...] Πιστεύουμε πως πρέπει οι πρόσφυγες να μείνουν εδώ, διότι η ζωή τους είναι δύσκολη, χωρίς νερό και φαγητό, δεν κοιμούνται σ' ένα κρεβάτι, αλλά στους δρόμους και δεν έχουν ένα σπίτι για να μένουν. Νομίζουμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φτιάξουν τη ζωή τους χωρίς πολλές δυσκολίες. Θεωρούμε πως πρέπει να τους βοηθήσουμε να αισθανθούν ασφάλεια εδώ. Προσπαθήστε να τους βοηθήσετε, γιατί θα είναι σημαντικό για αυτούς. Κάντε κάτι.

Άννα

 

[...] Δεν πρέπει να τους διώξουν, διότι ήρθαν εδώ για μια καλύτερη ζωή και πιστεύω ότι τους αξίζει να έχουν μία καλύτερη ζωή. Οι πρόσφυγες δεν μας πειράζουν και εμείς τους φερόμαστε σαν να ήταν "κατώτεροι". Γι' αυτό δεν πρέπει να τους διώξουμε.

Είναι σωστό να τους βοηθήσουμε να φτιάξουν τη ζωή τους, δεν πρέπει να φερόμαστε ρατσιστικά απέναντί τους, επειδή όλοι είμαστε ίσοι σε αυτόν τον κόσμο [...]

Σπύρος

 

[...] Θεωρώ ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε, γιατί αλλιώς θα κλέβουν για να ζήσουν. Σκεφτείτε να ήσασταν εσείς στη θέση τους, θα σας άρεσε να σας έδιωχναν;

Γιώργος

 

[...] Ας τους δώσουμε λοιπόν ένα χέρι βοηθείας. Ακόμα, πιστεύω πως θα μπορούσατε να τοποθετήσετε "ειδικούς" κάδους που να περιέχουν κουτιά με τρόφιμα, κουτιά με φάρμακα, με ζεστά ρούχα.

Βαλέρια

 

[...] Παρ' όλη την ηλικία μας, αποφασίσαμε να σας στείλουμε αυτό το γράμμα, επειδή δεν αντέχουμε πια αυτό το φασισμό που κάνουν οι γείτονές μας στους πρόσφυγες, τους οποίους έχουν διώξει από τη χώρα τους λόγω κρίσης ή που έχουν φύγει μόνοι τους λόγω πολέμου στις χώρες τους.

Εμάς, οι πρόσφυγες δεν μας ενοχλούν καθόλου, όμως όταν βγουν οι άνθρωποι από τις διπλανές οικίες του σχολείου μας, αρχίζουν να φωνάζουν, να τους χτυπάνε και κάθε μέρα έρχονται ασθενοφόρα για αυτόν το λόγο. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε αυτό κάθε μέρα, είναι βασανιστικό.

Γι' αυτό, λοιπόν,  θα ήταν πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μας, να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια οργάνωση με την οποία θα μπορούμε να μαζέψουμε λεφτά και να τους χτίσουμε μία μεγάλη πολυκατοικία με όλα τα είδη ανάγκης, έτσι ώστε να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και σιγά-σιγά να αρχίσουν να δουλεύουν, να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο και το πιο σημαντικό απ' όλα να σταματήσουν να υποφέρουν από τους άλλους γείτονες.

Με αγάπη, από το 99ο Δημοτικό σχολείο

Ραντίνα

 

Υ.Γ.: Σκεφτείτε το και μπείτε λίγο στη θέση τους, γιατί κι εμείς αυτό κάναμε.

Έφη