'Ηθη και έθιμα απ' όλο τον κόσμο

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Στην χώρα μου την Πολωνία γιορτάζουν το Πάσχα με το Καλάθι των Ευλογιών.

Οι Πολωνοί ετοιμάζουν το καλάθι το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στο καλάθι τοποθετούν αβγά που σημαίνει  ότι ο Χριστός έχει αναστηθεί. Επίσης, βάζουν μέσα αλάτι και ψωμί για καλή υγεία. Λουκάνικα για να υπάρχει αρκετό φαγητό και γονιμότητα την άνοιξη. Το τυρί και το αμυγδαλόπαστο είναι απλώς μέρη του καλαθιού. Αφού το ετοιμάσουν, το πάνε στην εκκλησία για να ευλογηθεί.

Όσοι συμμετέχουν σε αυτά τα έθιμα πιστεύουν ότι η νηστεία δεν τελειώνει ωσότου δεν ευλογηθεί το καλάθι τους.

Αναστασία

 

Αυτό το έθιμο γίνεται στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου. Συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι της Ουκρανίας.

Οι άνθρωποι ντύνονται με διάφορες στολές και κοστούμια και βγαίνουν στους δρόμους. Στους δρόμους, στις πλατείες, σχεδόν παντού, φτιάχνουν κρέπες με διαφορετική γέμιση. Αυτό συμβολίζει ότι φεύγει ο Χειμώνας και έρχεται η Άνοιξη. Το έθιμο αυτό κρατάει δύο εβδομάδες. Οι άνθρωποι παίζουν χιονοπόλεμο, διασκεδάζουν, ακούνε παραδοσιακή μουσική.

Έχω πάρει μέρος σε αυτό το έθιμο πολλές φορές. Είναι ωραίο να παρακολουθείς πώς οι άνθρωποι χαίρονται και παίζουν χιονοπόλεμο.

Δημήτρης

 

Όλοι οι Κούρδοι μαζεύονται κάθε έξι μήνες στην κεντρική πλατεία της Δαμασκού, για να μετακινηθούν από τη Δαμασκό έως το Χαλέπι. Πάρα πολλοί μαζεύονται για να πάνε στην πορεία, γιατί θέλουν να 'ξαναφτιάξουν"΄το λαό τους. [...]

Όταν τελειώνει περιμένουν τις επόμενες πορείες.

Ντιάρ

 

Ένα από τα έθιμα της Αλβανίας γίνεται στις 14 Μαρτίου. Σ' αυτό συμμετέχει όλο το χωριό.

Κάθε χρόνο εκείνη τη μέρα οι γυναίκες σηκώνονται νωρίς το πρωί και φτιάχνουν ένα ψωμί με φλουρί που το λένε "Κολάτσε με λέκι" Αργότερα οι άντρες πηγαίνουν και αγοράζουν ό,τι τους χρειάζονται για το γλέντι. Το σημαντικότερο πράγμα το κάνουν τα παιδιά. Πηγαίνουν σ' ένα ζωολογικό κήπο και φροντίζουν τα ζώα.

Είναι το σημαντικότερο πράγμα, γιατί έτσι καλωσορίζουν την άνοιξη. Μετά από λίγη ώρα ετοιμάζουν όλα τα απαραίτητα για το γλέντι.

Το μεσημέρι στρώνουν τραπέζια και εύχονται του χρόνου να είναι όλοι καλά. Μετά από λίγο αρχίζει ο χορός και το τραγούδι. Όλοι χορεύουν και τραγουδούν για να καλωσορίσουν την άνοιξη.

Το βράδυ κόβουν το ψωμί και όποιος το έχει στο κομμάτι του είναι ο τυχερός. Μετά όταν σκοτεινιάσει ανάβουν μία φωτιά και ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί, μόλις ανάψει η φωτιά κάνει μια ευχή που λένε ότι θα πραγματοποιηθεί.

Όλοι οι κάτοικοι του χωριού παίρνουν μέρος και είναι χαρούμενοι που ανυπομονούν να έρθει πάλι αυτή μέρα. Όποιος τους έβλεπε θα ήθελε να μπει στην παρέα τους.

Αρίσα

 

Στη Μολδαβία υπάρχει ένα έθιμο στους γάμους που συμμετέχουν όλα τα κορίτσια και τα αγόρια στους κουμπάρους.

Βάζουν σε όλους τους ανύπαντρους κορδέλες. Αυτό συμβολίζει να είναι καλά ο γάμος.

Όταν ο γάμος πλησιάζει περίπου στο τέλος του, η νύφη δίνει το πέπλο στην φίλη της, εκείνη το βάζει και πρέπει να χορέψει "Valse" με ένα αγόρι.

Όταν τελειώνει ο γάμος κανένας σε θέλει να φύγει. Τελικά, όλοι φεύγουν με ένα φωτεινό χαμόγελο.

Μαρία

 

Ένα από τα έθιμα που ξέρω είναι τα κάλαντα της Βουλγαρίας που γίνονται στις 24 Δεκεμβρίου.

Τα κάλαντα της Βουλγαρίας τα λένε με διαφορετικό τρόπο: αντί για τα τρίγωνα χρησιμοποιούν ξύλα στολισμένα με ποπ κόρν, κουδουνάκια και διάφορα άλλα πολλά. Αυτά τα ξύλα περισσότερο τα χρησιμοποιούν τα παιδιά. Κάθε παιδί παίρνει ένα στολισμένο ξύλο και βαράει έναν άνθρωπο στην πλάτη κι αυτός του δίνει λεφτά.

Τζόνι

 

Στο χωριό Αμυγδαλιά που βρίσκεται στο νομό Ηλείας στην Πελοπόννησο, την Κυριακή της Τυρινής οι πιο νέοι σε ηλικία επισκέπτονταν τους μεγαλύτερους συγγενείς τους.

Τους φιλούσαν το χέρι και εκείνοι κερνούσαν γλυκά ή λεφτά και έδιναν συγχώρεση στον άλλο καθώς πλησίαζαν οι απόκριες.

Αφού έτρωγαν στο οικογενειακό τραπέζι η βραδιά τελείωνε με την περίφημη "χάσκα". Στην άκρη ενός σπάγκου έδεναν ένα σφιχτό και καθαρισμένο αβγό. Αυτός που κρατούσε το σπάγκο τον έφερνε γύρω γύρω μπροστά από τα στόματα των καλεσμένων που προσπαθούσαν να αρπάξουν το αβγό με τα δόντια. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο γιατί η "χάσκα" κουνιόταν και το αβγό έφευγε.

Έτσι όλοι χαίρονταν και γελούσαν απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή.

Βαλέρια

 

[...] Την Κυριακή του Πάσχα στη Μήλο πραγματοποιείται το έθιμο του "κάψιμου του Ιούδα" που έχει τις ρίζες του στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Την ίδια ημέρα λαμβάνει χώρα και το έθιμο του "μπαρουτιού" στις εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Γεωργίου. Αυτά είναι κάποια από τα πασχαλινά έθιμα της Μήλου που προκαλούν χαρά και συγκίνηση στους κατοίκους του χωριού Πλάκες.

[...] Στη Νάξο απ' το πασχαλινό τραπέζι δεν μπορεί να λείπει το "μπατούδι" το οποίο είναι κατσικάκι γεμισμένο με εντόσθια, λαχανικά, ρύζι, αβγά και τυρί ψημένο στο φούρνο.

Έφη