Έθιμα, λαϊκά παραμύθια, παιχνίδια παλιά

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Έθιμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Στα χωριά της Βόρειας Ελλάδας τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο γερό και χοντρό ξύλο από πεύκα ή ελιά και το πάει σπίτι του. Αυτό ονομάζεται Χριστόξυλο και είναι το ξύλο που θα καίει για όλες τις γιορτινές μέρες. Πιστεύουν ότι η στάχτη των ξύλων αυτών προφυλάσσει το σπίτι και τα χωράφια από το κακό.

Στην Πελοπόννησο το πρωί της Πρωτοχρονιάς η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και ο νοικοκύρης κρατάει στην τσέπη του ένα ρόδι. Γυρνώντας στο σπίτι χτυπάει το κουδούνι. Μπαίνοντας μέσα με το δεξί σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα. Έτσι πιστεύουν ότι ο νέος χρόνος θα φέρει τύχη στο σπίτι.

Στην Κεφαλλονιά πάλι το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς οι κάτοικοι κατεβαίνουν στους δρόμους με κολόνιες και ραίνουν ο ένας τον άλλον τραγουδώντας "Ήρθαμε με ρόδα και ανθούς να σας ειπούμε χρόνους πολλούς"

Χρήστος

 

Ο Καλογιάννος (λαϊκό παραμύθι)

Βασιλιάς των πουλιών είν' ο Καλογιάννος, γιατί μια φορά εζητούσαν τα πουλιά βασιλιά και ο θεός τους είπε να γίνει εκείνος που θα πετάξει ψηλότερα.

Τα πουλιά δεν ήθελαν, για΄τι ήξεραν πως θα γίνει ο αετός, μόνον ο Καλογιάννος επέμενε. Παραδέχτηκαν λοιπόν τα πουλιά, πετάει ο αετός και άμα επέρασε όλα τα πουλιά στο ύψος και έφτασε ως εκεί που δεν ημπορούσε να πετάξει πλέον ψηλότερα εφώναξε: "Ποιος μπορεί να πετάξει ψηλότερα από μένα;"

Ο Καλογιάννος, που είχε κρυφτεί στη ράχη του αετού, ανατιχάει ολίγο και φώναξε: "Εγώ".

Και έτσι έγινε βασιλιάς.

Παναγιώτης

 

Ο μάντης (παιχνίδι από πανιά)

Ο μάντης είναι ένα παιχνίδι πολύ εύκολο. Χρειάζεται ένα κέρμα και ξεκινάμε. Ένας φυλάει και μετράει μέχρι το δέκα, το κέρμα προχωράει από χέρι σε χέρι. Μόλις ο παίκτης μετρήσει,τα χέρια ακουμπάνε στο πάτωμα και αυτός που έχει το κέρμα. Αυτός που φυλάει και έχει σταματήσει προσπαθεί να βρει ποιος έχει το κέρμα. Αυτός που το έχει και τον βρει φυλάει.

Μαρία Τσ.