Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016
22ος Πανελλήνιος Μαθητικός Ποιητικός Διαγωνισμός "Άθλον Ποιήσεως-Γιάννης και Λένα Στρέφη-Κουτσοχέρα".
Έπαινος για το ποίημα της Αγγελικής
Ο φάρος του ολοκαυτώματος
Θόρυβοι και βρόντοι
Ακούγονται πέρα μακριά
Είναι τα Καλάβρυτα που καίγονται
Φωνές, κλάματα και παρακάλια
Στ' αφτιά μου ακόμη αντηχούν
Αχ! Πώς αντέχουν όλοι τους
Μικρά παιδιά μεγάλος πόνος
Μεγάλοι άνθρωποι μικρή ζωή
Ξεψυχούν στο σωρό
Η ανθρωπιά εξανεμίζεται
Όπως καπνίζουν τα ερείπια στον ουρανό
Τα σπίτια γκρεμίζονται ένα ένα
Οι πυροβολισμοί κι οι βόμβες των εχθρών
Ματώνουν την τελευταία σταγόνα ελπίδας
Για μια ζωή ειρηνική.
Μα τα καλά νερά θα συνεχίζουν ν' αναβλύζουν
Σε πείσμα των κακών καιρών
Ο θρήνος γίνεται φάρος
Και η θυσία
Μία λαμπρή γιορτή της λευτεριάς.
|
|
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016
[...] Μπορεί να υπάρχει πόλεμος εκεί που ζούνε, με αποτέλεσμα να φοβούνται τα πάντα.[...] Βλέπεις όμως το φόβο στα μάτια τους.
Βάσω
Η σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό είναι πως ο πόλεμος είναι το χειρότερο πράγμα για όλους τους ανθρώπους, για τον πολιτισμό, για το περιβάλλον.[...]
Στεφανία
[...] Αυτά τα παιδάκια δεν φταίνε σε τίποτα για να χάσουν τη ζωή τους. Η μόνη ελπίδα που έχουν είναι αν κάποια μέρα σταματήσει ο πόλεμος. Όμως περνάει ο καιρός, χάνεται αυτή η ελπίδα και φουντώνει η θλίψη μέσα στα πρόσωπά τους.[...]
Χριστίνα
[...] λύπη, επειδή για εμάς το κρυφτοκυνηγητό είναι παιχνίδι, ενώ για αυτά πραγματικότητα.
Ζέτα
[...] Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση τους και ελπίζω να σταματήσουν οι πόλεμοι.
Βασίλης Κ.
[...] Πρόκειται για ένα τραγικό "παιχνίδι" που παίζουν οι άνθρωποι που είναι φανατισμένοι και πιστεύουν ότι μόνο με τα όπλα μπορούν να λύσουν τις όποιες διαφορές τους. Δεν νοιάζονται αν υπάρχουν άμαχοι, άοπλοι, άνθρωποι που δεν φταίνε και είναι ανήμποροι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Έτσι το κρυφτοκυνηγητό που για τα περισσότερα παιδιά θυμίζει κάτι όμορφο και ανέμελο, για τα παιδιά της φωτογραφίας είναι μία τραγική πραγματικότητα από την οποία μάταια προσπαθούν να ξεφύγουν. Ακόμη κι αν τα καταφέρουν, τα τραύματα που θα έχουν στη ψυχή τους θα είναι ίσως αξεπέραστα.
Νίκος
[...] λύπη, γιατί τα παιδιά αυτά αναγκάζονται να ανέχονται τον πόλεμο για τον οποίο φταίνε οι μεγάλοι. Εμείς το κρυφτοκυνηγητό το θεωρούμε παιχνίδι με μπάλες, ενώ αυτά τα παιδιά πραγματικότητα με βόμβες.
Ιωάννα |
Τρίτη 7 Ιουνίου 2016
Στο Βυζάντιο, μέχρι την ανακάλυψη της τυπογραφίας, όλα τα κείμενα είναι χειρόγραφα. Η διακόσμησή τους θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη.
Οι μικρογράφοι που εργάζονται στα αυτοκρατορικά εργαστήρια ή στα μοναστήρια ζωγραφίζουν στην αρχή της σελίδας ή στο περιθώριο περίτεχνες φιγούρες που μπλέκονται με γράμματα, τα λεγόμενα βυζαντινά πρωτογράμματα.
Αυτά ορίζουν την αρχή του κειμένου, του κεφαλαίου ή της παραγράφου και διακοσμούν τη σελίδα, ενώ, κάποιες φορες, απεικονίζουν στοιχεία της ιστορίας που ακολουθεί.
Πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία τους αποτελεί κυρίως η φύση και τα ζώα, χωρίς, όμως, να λείπουν τα γεωμετρικά μοτίβα και οι ανθρώπινες μορφές.
Φτιάξαμε τα δικά μας πρωτογράμματα με το αρχικό του ονόματος κι όχι μόνο.
|
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016
Τα χρυσόβουλλα είναι τα επίσημα αυτοκρατορικά έγγραφα με τα οποία ο αυτοκράτορας παραχωρεί προνόμια ή θεσπίζει νόμους. Πήραν το όνομά τους από τη χρυσή σφραγίδα (βούλλα), που αποτελεί ένδειξη γνησιότητας του εγγράφου.
Εχουν το σχήμα ρολού από πάπυρο ή περγαμηνή και διαβάζονται καθώς ξεδιπλώνονται σε κάθετη θέση.
Ο αυτοκράτορας υπέγραφε τα χρυσόβουλλα με ένα ειδικό ερυθρό μελάνι, την κιννάβαρι, προσθέτοντας τη λέξη "λόγος" και τον πλήρη τίτλο του: "Πιστός βασιλεύς και αυτοκράτωρ Ρωμαίων". |
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016
Ο χρόνος είναι μια έννοια που απασχολεί τον άνθρωπο σχεδόν από τότε που υπάρχει και ο ίδιος στη γη. Ήδη από τα προϊστορικά χρόνια οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι οι εποχές και τα φυσικά φαινόμενα επαναλαμβάνονται. Η πρώτη μονάδα μέτρησης του χρόνου γίνεται η μέρα, έπειτα το έτος, ενώ αργότερα ο μήνας. Για μεγαλύτερη ακρίβεια, οι άνθρωποι δημιουργούν συσκευές μέτρησης, για να ρυθμίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αρχικά, επινοούν τα ρολόγια σκιάς και τις κλεψύδρες. Από τότε μέχρι και σήμερα, οβελίσκοι (ψηλοί στύλοι που κατέληγαν σε πυραμίδα), γνώμονες, κλεψύδρες με νερό ή άμμο, αστρολάβοι (αστρονομικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στη ναυσιπλοΐα, για τον υπολογισμό του χρόνου με βάση τη θέση και την κίνηση των άστρων), καμπάνες, ρολόγια τοίχου και χεριών, χρονόμετρα και ημερολόγια όλων των ειδών μετρούν αδιάκοπα τον χρόνο.
Η ώρα που θα δείχνει το ηλιακό ρολόι είναι η αληθινή ηλιακή ώρα και όχι η επίσημη ώρα που δείχνουν τα ρολόγια μας. Η απόκλιση αυτή εξαρτάται από το γεωγραφικό μήκος, την ημερομηνία και τη ζώνη ώρας στην οποία ανήκει ο τόπος.
Τα ηλιακά ρολόγια ονομάζονταν και σκιαθηρικά, γιατί θήρευαν, δηλαδή κυνηγούσαν, τη σκιά του ήλιου.
Κατασκευάσαμε στην αυλή του σχολείου μας ένα απλό ηλιακό ρολόι. |
|
|
|
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 Next > End >>
|
Page 1 of 6 |