Πετρογραφία

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Οι παλαιολιθικοί άνθρωποι, εκτός από ικανοί κυνηγοί, είναι και οι πρώτοι... καλλιτέχνες! Στα τοιχώματα των σπηλαίων που βρίσκουν καταφύγιο, ζωγραφίζουν σκηνές κυνηγιού, ανθρώπινες μορφές αλλά και τα αποτυπώματα των χεριών τους! Είναι ένας τρόπος για να περιγράψουν τον κόσμο τους, να μεταφέορυν μηνύματα και πληροφορίες και να καταγράψουν τη ζωή τους. Βραχογραφίες, εκτός από τα σπήλαια, συναντάμε και στο ύπαιθρο, χαραγμένες σε βράχους.

Γίναμε κι εμείς άνθρωποι των σπηλαίων και φτιάξαμε μία "πετρογραφία".

Οι βραχογραφίες αυτές πιθανότατα εξέφραζαν την ανάγκη συνεννόησης για τον τρόπο διεξαγωγής του κυνηγιού ή αποτελούσαν σύμβολα με θρησκευτική ή μαγική σημασία.

Αντίστοιχες βραχογραφίες χαράσσονταν και σε βράχους στο ύπαιθρο.

Απέδιδαν συνήθως ανθρώπινες μορφές, ζώα, γεωμετρικά σχήματα και άλλα σημεία και είτε είχαν θρησκευτική σημασία, είτε ενδεχομένως υπεδείκνυαν μια διαδρομή, είτε λειτουργούσαν ως αστρονομικά σύμβολα.

Βραχογραφίες έχουν εντοπιστεί τόσο στο εξωτερικό όσο και σε αρκετές περιοχές του ελλαδικού χώορυ, χωρίς, όμως, να είναι πάντοτε βέβαιη η χρονολόγησή τους στην προϊστορική περίοδο.

Ο προϊστορικός άνθρωπος χάραζε σχέδια και επάνω σε οστά.

Οι εγχαράξεις αυτές, αποδοσμένες συνήθως σε σταθερή απόσταση μεταξύ τους, πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για καταμέτρηση, ίσως ημερών, σεληνιακών μηνών ή θηραμάτων, ή είχαν άλλον συμβολισμό.

Γραπτά σημεία, αποδοσμένα με κόκκινη ώχρα, απέδιδε ο προϊστορικός άνθρωπος και επάνω σε βότσαλα.

Στα βότσαλα αυτά ζωγραφίζονταν διάφορα σύμβολα, κυρίως στιγμές, κύκλοι, γραμμές, τρίγωνα, σχηματοποιημένα σχέδια (ίσως αστρικών συμβόλων ή άλλων στοιχείων της φύσης, όπως δέντρων, φυτών και ερπετών), καθώς και κάποιοι χαρακτήρες που θύμιζαν σημεία γραφής.

Οι επιστήμονες δεν συμφωνούν σχετικά με το αν τα σημεία αυτά είχαν κάποιο συμβολισμό ή όχι και, συνακόλουθα, ούτε για το αν θα πρέπει να θεωρηθούν προβαθμίδες της γραφής.

Γεωμετρικά σχέδια με συμβολική σημασία αποδίδονταν σε πήλινες και λίθινες σφραγίδες της Νεολιθικής περόδου. Πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για τη συμβολική διακόσμηση του ανθρώπινου σώματος, ως είδος εξίτηλου τατουάζ, ή τη διακόσμηση υφασμάτων.

Μπορεί, επίσης, να δήλωναν την ιδιοκτησία, να σφράγιζαν αρτοσκευάσματα ή να χρησιμοποιούνταν ως κοσμήματα.